Rákóczi Szövetség: beiratkozási ösztöndíjakat adnak át Kárpátalján


Kárpátalján a Felső-Tisza-vidéken 173 magyar iskolakezdő veheti át ösztöndíját a Rákóczi Szövetség beiratkozási programja keretében szeptember 26-án és 27-én – közölte a szervezet az MTI-vel.

A szövetség közleményében emlékeztetett: a beiratkozási program 2004 óta zajlik annak érdekében, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, vállalva ezzel a magyar közösségek megmaradását is.

A program a Felvidéken indult és az ott elért pozitív eredmények alapján – a szlovákiai magyar iskolakezdők száma az utóbbi években stabilizálódott, az elmúlt két évben növekedett – terjesztette ki a szövetség olyan kárpátaljai, erdélyi és délvidéki területekre, ahol az asszimilációs folyamatok felgyorsultak.
Az ösztöndíj értéke 10 ezer forint, amit támogatási szerződés keretében vehetnek át az iskolakezdők szülei.
A program célja, hogy ráirányítsa a magyar családok figyelmét a magyar iskolaválasztás fontosságára és helyességére. A program minden év decemberében veszi kezdetét az óvodások megajándékozásával, illetve a szülők levél útján történő megszólításával, amiben a magyar iskola előnyeire, az ott megszerezhető többlettudás lehetőségére, valamint a magyar közösség megmaradása és a magyar iskolaválasztás közötti összefüggésekre hívják fel a szülők figyelmét.

A kezdeményezés mögött nagyszabású társadalmi összefogás jött létre. A támogatók között több száz magyarországi önkormányzat mellett civilek, közéleti személyiségek és alapítványok sorakoztak fel.
mti