Egyre nehezebb lesz meghosszabbítani az orosz szankciókat


Hogyan lehetne javítani a kapcsolatokat a szankciók feloldása nélkül? Erről tárgyal októberben az Európai Unió. Több tagállam – köztük Magyarország – ellenzi az ukrajnai válságban játszott orosz szerep miatt hozott kereskedelmi korlátozásokat – írja az Inforadio.

A szankciókat már most is nehéz fenntartani: a Reuters hírügynökség a közelmúltban tudósított arról, hogy a német Metro és a francia Auchan áruházak nemhogy Oroszországgal, de a Krímmel is kereskednek. A Reuters arról is beszámolt, hogy egy orosz erőmű-építő cég német turbinákat vett és ezeket eredetileg egy krími erőműbe szánták, bár később azt közölték, hogy máshol építik be azokat.

A tagállamok október 20-án és 21-én tárgyalnak a korlátozásokról, miközben a Nagy-Britannia kilépését előrevetítő Brexit-népszavazás nyomán meggyengült a Moszkvával szembenálló „héják” tábora – írja a Reuters.

Az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett szankciók meghosszabbítását viszont többek között a konzervatív lengyel vezetéssel sok másban egyetértő magyar kormány sem nézné jó szemmel. Budapest mellett Olaszország, Ciprus, Görögország és Szlovákia sem lelkesedik értük.
„Egyre nehezebb lesz meghosszabbítani a szankciókat. Csak akkor lehetséges, ha meg tudjuk győzni az ellenkezőket, hogy az EU Oroszország-politikájának más elemei is vannak… lesznek olyanok, akik azt mondják: ha Moszkva már egy apró gesztust is tesz, akkor az EU kész egy kicsit rendezni a viszonyt, és lesznek olyanok, akik éppenséggel szigorítani akarnak” – mondták uniós vezetők a Reutersnek.

A szankciókat csak a tagállamok egyetértése mellett lehet fenntartani, így előnyben vannak az ellenzők.

„Viszont senki sem akarja egyedül blokkolni a meghosszabbításukat”

– tette hozzá az egyik EU-s forrás.

A könnyítéseket akaró Olaszország azt akarja, hogy az uniós tagállamok folytassanak mélyreható vitát és ne csak arról tárgyaljanak, hogy félévente meghosszabbítsák-e a Moszkvát sújtó intézkedéseket.