Feltehetően civilekkel is végzett egy amerikai dróncsapás Afganisztánban


Feltételezhetően amerikai dróncsapás végzett 18 emberrel Afganisztánban, többségük az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet harcosa volt, de valószínűleg voltak köztük civilek is – közölték szerdán afgán tisztségviselők.

A légicsapást a Pakisztánnal szomszédos Nangarharban hajtották végre, a halálos áldozatok közül 15-en IÁ-szélsőségesek, de hárman minden bizonnyal civilek voltak – ismertette Mohammed Ali, Acsin körzet rendőrfőkapitánya. A későbbi áldozatok egy házban gyűltek össze, hogy meglátogassanak valakit, aki nemrég tért vissza a muzulmán hívők hagyományos mekkai zarándoklatáról, a haddzsról. A drón célba vette a házat, és többségükkel végzett – tette hozzá Ali.

Ugyanakkor a tartományi rendőrség egy szóvivője szerint a támadásban több magas rangú IÁ-tag meghalt, de civil áldozatok nem voltak.

A kabuli amerikai parancsnokság egyik szóvivője megerősítette, hogy a légierő terrorellenes bevetést hajtott végre a térségben. Hozzátette, hogy ki fogják vizsgálni a civil áldozatokról szóló jelentéseket.

Az Iszlám Állam becslések szerint több száz vagy akár több ezer harcost is toborozhatott már Pakisztánban és Afganisztánban. A terrorszervezet ottani bástyájának a Nangarhar tartományban fekvő Acsin körzete számít. A szövetségesi viszonyban lévő Kabul és Washington között régóta feszültségeket okoz az, hogy a szélsőségesek ellen végrehajtott amerikai légicsapásoknak időnként polgári áldozatai is vannak.

Az idén január és augusztus között az amerikai harci repülőgépek több mint 800 rakétát indítottak, illetve bombát dobtak le Afganisztán területén a dzsihadisták ellen, és több mint 3500 légi támogató bevetésen vettek részt.

mti