Kijev cáfolja, hogy kém lenne a Moszkvában őrizetbe vett ukrán újságíró


Határozottan cáfolta az ukrán védelmi minisztérium hírszerzése hétfőn, hogy neki dolgozna az az ukrán újságíró, akit kémkedés gyanújával őrizetbe vettek Moszkvában a hétvégén. Az ukrán külügyminisztérium határozott tiltakozását fejezte ki a történtek miatt és az újságíró azonnali elengedését követelte.

Az Ukrajinszka Pravda hírportálnak névtelenül nyilatkozó hírszerzési tisztségviselő “kacsának” nevezte azt az információt, hogy Roman Szuscsenko, az Ukrinform ukrán állami hírügynökség munkatársa kém lenne.

Köztudott, hogy az FSZB (az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat) minden ukránt, aki orosz területre lép, potenciális kémnek tekint

– jegyezte meg a tisztségviselő.
Jurij Sztec ukrán tájékoztatáspolitikai miniszter az egyik ukrán televízióban nyilatkozva egyenesen “elmebajnak” nevezte azt az orosz vádat, hogy az újságíró az ukrán hírszerzés ezredese lenne.

“Oroszországban egyszerűen úgy gondolják, hogy mint a szovjet időkben, minden állampolgár kötelezően a KGB (a szovjet állambiztonsági szerv) valamilyen ezredese, vagy őrmestere, vagy őrnagya, aki náluk Oroszországnak nagyon fontos információkat gyűjt”

– vélekedett a miniszter. Hangsúlyozta, hogy Szuscsenko magáncéllal érkezett múlt pénteken Moszkvába. A magánútjáról sem a a kijevi vezetés, sem az Ukrinform vezetősége nem tudott. Eltűnéséről az orosz fővárosban élő rokonai értesítették a feleségét szombaton. Vasárnap kapott erről értesítést a tárca.

Sztec kijelentette, hogy a tájékoztatáspolitikai minisztérium a külügyi tárcával együtt haladéktalanul nekiláttak kideríteni azt, hogy pontosan miért vették őrizetbe az újságírót.

Az ukrán külügyminisztérium közleményében tiltakozásának adott hangot az újságíró őrizetbe vétele miatt. A minisztérium többek között azt követelte, hogy az orosz hatóságok haladéktalanul engedjék szabadon az újságírót és tegyék lehetővé akadálytalan hazatérését.
Az Ukrinform felhívással fordult újságírókhoz, hogy vegyék védelmükbe kollégájukat, valamint nemzetközi jogvédő szervezetekhez, ukrán és külföldi diplomáciai képviseletekhez, hogy segítsenek Szuscsenko kiszabadításában.

mti