Putyin: Moszkvát aggasztja, hogy megromlott a kapcsolata Washingtonnal


Oroszországot aggasztja, hogy megromlott a kapcsolata az Egyesült Államokkal – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy moszkvai gazdasági fórumon.

Putyin szerint nehéz párbeszédet folytatni a jelenlegi amerikai kormányzattal. Mint mondta, az amerikai elnökválasztási küzdelemben mindkét fél “retorikai visszaéléseket” követ el Oroszországgal szemben, ám Moszkva kész együttműködni Washingtonnal, bárki nyerjen.
Az orosz elnök szerint az Egyesült Államok finanszírozta az ukrajnai radikális ellenzéket, és segítette elő az ottani “államcsínyt”. Mint mondta, Oroszország rákényszerült, hogy megvédelmezze az Ukrajnában élő oroszokat.

“Arra van szükség, hogy partnerként viselkedjünk, és hogy figyelembe vegyük egymás érdekeit. Mi készek vagyunk erre”

– mondta.
Az orosz elnök kijelentette, hogy nem szolgálja hazája érdekeit az a botrány, amely az Egyesült Államokban azon állítással kapcsolatban robbant ki, hogy orosz hackerek törték fel a Demokrata Párt elektronikus levelezését. Hozzátette, hogy a számítógépes betörésekkel kapcsolatban keltett “hisztériával” csak el akarják terelni a figyelmet a nyilvánosságra hozott dokumentumok tartalmáról.

Vlagyimir Putyin azzal vádolta meg a francia kormányt, hogy az a hétvégén szándékosan hozta “vétókényszerbe” Moszkvát az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A francia határozattervezet ugyanis, az előzetes orosz kérés ellenére, kizárólag Damaszkuszt tette felelőssé a Szíriában kialakult helyzetért. Az orosz elnök feltette a kérdést, hogy egy olyan jelentős hatalom, mint Franciaország, “miért az amerikai érdekeket szolgálja a polgárháborúba süllyedt közel-keleti országban?”

Putyin kijelentette, hogy szeptember 20-án Aleppó közelében egy terrorszervezet követte el a segélykonvoj elleni támadást, és Moszkva tudja, hogy Washington tisztában van ezzel.

mti