Merkel keményebben fogná Moszkvát?


A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a kancellár környezetéből származó forrásaira hivatkozva közli vasárnap a bővebb cikket, amiből a lap már szombat este közölt egy rövid összefoglalót a honlapján.Az írás szerint az Oroszország elleni szankciókat a légiipar vagy a védelmi minisztériumhoz köthető iparágak elleni intézkedésekkel bővítenék.

Az idézett források szerint Angela Merkel az Európai Tanács jövő csütörtöki és pénteki ülésén szeretne tárgyalni a szankciók kibővítéséről. A lap cikke felhívja a figyelmet arra, hogy

az Oroszország ellen még az ukrán konfliktus idején bevezetett szankciók szigorítását nemcsak az uniós tagországokkal, hanem a koalíciós partner SPD-vel is nehéz lesz elfogadtatni.

A szociáldemokraták a dél-európai államokhoz hasonlóan ugyanis elutasítják szankciók szigorítását, a lap ugyanakkor megjegyzi, hogy az utóbbi időben “nőtt az oroszokkal szembeni ellenérzés”. Ehhez hozzájárult az ENSZ-segélykonvoj elleni szíriai támadás – amelyet a nyugatiak vádja szerint az orosz légierő követett el -, valamit az oroszoknak a heves harcok sújtotta, napi szinten bombázott Aleppóban való tevékenysége is.

A cikk rámutat arra, hogy Barack Obama amerikai elnök telefonon biztosította Merkelt: támogatna egy “kemény választ”, ha az európai uniós országok erről döntenek.

mti