Plotnyickij LNR-vezér: Porosenko a háborút választja


A Luganszki Népköztársaság (LNR) vezetője úgy látja, Petro Porosenko ukrán elnök a béke helyett a háborús utat szeretné választani.

Igor Plotnyickij ezt azok után mondta, hogy robbantásos merényletben életét vesztette a donbászi felkelők egyik legendás harcosa és parancsnoka, Arszenyij Pavlov, akit csak Motorolának ismertek.
Az LNR vezetője őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt hozzátartozóinak, de mint mondta, az egész donbászi vidék osztozik a fájdalomban. A népköztársaság elöljárója szerint nem kérdéses, hogy Kijev állhat a merénylet mögött. Az elmúlt időszakban nemcsak Motorola halála volt az egyetlen ilyen típusú eset, több politikai célú vagy indíttatású gyilkosság is történt, melyek a felkelők szerint ukrán diverzánsok cselekményei, hogy félelmet szüljenek a helyiek körében. Kijevben viszont úgy látják ezeket a rejtélyes eseteket, hogy a két népköztársaságban belső politikai leszámolás vette kezdetét.

A Motorola elleni merényletet Igor Plotnyickij LNR-vezér úgy értelmezte, hogy ezzel Petro Porosenko ukrán államfő a párbeszéd és a békés megoldás keresése helyett a háborút akarja választani, aminek áll elébe az LNR.

Korábban Alekszandr Zaharcsenko, a donecki felkelők vezetője azt mondta, személyesen fogja megbosszulni az ukrán hadseregen jó barátja és szövetségese, Motorola halálát.