Zrínyi-emlékév – Négy határon túli helyszínen is bemutatják a Zrínyi Ilona című monodrámát

Zentán, Beregszászon, Munkácson és Ungváron is bemutatják Hedry Mária Zrínyi Ilona című monodrámáját, amely a címszereplő drámai sorsán keresztül ábrázolja a magyar történelem egyik legbonyolultabb és egyben legvitatottabb korszakát.

A Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 emlékév keretében megvalósult darabot a Zentai Magyar Kamaraszínházban november 27-én, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban december 2-án, Munkácson, a Kárpátaljai Megyei Állami Drámai Színházban december 5-én, az ungvári Bavka bábszínházban pedig december 6-án láthatja a közönség – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
A színmű történetének gerincét Zrínyi Ilona fiához, Rákóczi Ferenchez és férjéhez, Thököly Imréhez fűződő viszonya alkotja, amelyben nőként, anyaként, egyben a hazaszeretet emblematikus személyiségeként jelenik meg.
Árkosi Árpád Jászai Mari-díjas rendező által színpadra vitt darab helyszíne egy hajófedélzet, itt indul Zrínyi Ilona emlékidéző, múltját áttekintő vallomása, miközben száműzetésének helyszíne felé halad. Bár nem egyedül utazik, beteg férje, Thököly Imre és kíséretük nem jelenik meg az előadásban, a nő teljes magányban vet számot addigi életével.
Az előadás hiánypótló szerepet játszik a történelmi drámák sorában, amelyek a színház eszközeivel kívánják gyarapítják a nézők történelmi ismereteit – olvasható a közleményben.
Zrínyi Ilonát Juhász Róza alakítja, a díszlet- és jelmeztervező Libor Katalin, a zeneszerző Rossa Levente, a dramaturg Kulcsár Edit.
A tervek szerint januárban Zágrábban, februárban Szigetváron is bemutatják a darabot.

Forrás:
MTI