Lehetőséget kell biztosítani a határon túl élő magyar fiataloknak

Lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a határon túl élő magyar közösségek fiataljai versenyképes tudást és diplomát szerezzenek, jó állampolgárai legyenek az adott országnak és egyben megőrizzék magyarságukat – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere telefonon az újvidéki Magyar Szó című napilapban annak kapcsán, hogy pénteken Újvidéken felavatja az Apáczai Diákotthon új épületét.

A lap csütörtöki számának adott interjúban a tárcavezető kiemelte: azokban a szomszédos országokban, ahol akár tömb-, akár szórványmagyarság él a felnövekvő generációk számára ezt a hármas célt kell biztosítani. Emellett a magyarság megőrzéséhez hozzá kell tenni “azt a pluszt, amelyet a kollégiumi életforma jelenthet”.

Balog Zoltán úgy fogalmazott: az itt élő fiatalok számára előny, hogy “egyszerre beszélik a magyar nyelvet, az adott ország nyelvét, valamint emellett még egy vagy akár több idegen nyelvet is elsajátíthatnak”. A miniszter szerint ez növeli a versenyképességet, és ugyanez mondható el

“a plusz képzési lehetőségek megteremtéséről, a mentorálásról, a fiatalok lelki, szellemi kíséréséről, amely felöleli a magyar kulturális, történelmi értékeket, vagyis a hazafias nevelést, amelyet nem minden esetben kaphat meg egy szerb, román vagy ukrán tannyelvű egyetemen”.

Az Apáczai Diákotthon új épületének létrehozását a magyar kormány támogatta. A kollégium egyházi, alapítványi fenntartású.

Balog Zoltán pénteken a diákotthon új épületének felavatása után az Európa Kollégiumban tart előadást az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, majd Szabadkán Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, valamint Hajnal Jenővel, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnökével tárgyal.

Forrás:
MTI