Szovjetunióba hurcoltak emlékéve – Emlékművet avatnak a kolozsvári áldozatoknak

Emlékművet állítanak szombaton a kolozsvári Házsongárdi temetőben annak a mintegy ötezer kolozsvári magyar férfinak, akit 1944 októberében a Szovjetunió kényszermunkatáboraiba hurcoltak. Az 5-6 évig tartó kényszermunka után az elhurcoltaknak csak mintegy harmada tért vissza.

A Szovjet Elhurcolások Kolozsvári Emlékbizottsága és az evangélikus egyház megbízásából Gergely Zoltán szobrászművész készítette el a kereszt alakú emlékművet, amelyre magyarul, románul, angolul és németül vésték fel a feliratot: 1944 októberében ötezer magyar civil férfit hurcoltak el Kolozsvárról a Szovjetunióba.

Benkő Levente történész, újságíró, az emlékműállítás kezdeményezője az MTI-nek elmondta, hogy az avatás után tudományos konferenciát is tartanak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, amelynek keretében a Kárpát-medencei és kolozsvári elhurcolásokról hangzanak el előadások. Hozzátette: a téma kolozsvári kutatói folyamatosan gyűjtik az elhurcolásokkal kapcsolatos adatokat, tárgyi emlékeket, és rögzítik a még élő tanúk visszaemlékezéseit. Benkő Levente elmondta: a Sapientia épületében kiállítást is rendeztek az összegyűjtött tárgyi emlékekből.

“Amikor a történelem egyes epizódjait kutatjuk, nem azért tesszük, hogy bárkire is ujjal mutogassunk, hanem azért, hogy figyelmeztessük az embereket: ilyen soha többé nem történhet” – jelentette ki Benkő Levente.

Forrás:
MTI