Veszélyben a nyelvtörvény

Kijevben tüntetés kezdődött a kisebbségbarát nyelvtörvény eltörlése céljából. A demonstráció az alkotmánybíróság épülete előtt zajlik, ahol parlamenti képviselők követelik a törvény hatályon kívül helyezését.

Hanna Hopko képviselő asszony szerint a hatályos jogszabály az orosz érdekeknek kedvez, ezért sürgősen meg kell semmisíteni azt. Javasolta egy új törvény elfogadását, ami az ukrán nyelvet védené. A nemzetiségek nyelvét regionális szintre emelő nyelvtörvényt 2012 nyarán fogadták el a Régiók Pártja javaslatára. Amikor megbukott a korábbi hatalom, az új kijevi vezetés rögtön kísérletet tett a nyelvtörvény likvidálására.

A parlament 2014. február 23-án döntött is eltörléséről, de azt az akkori ügyvivő elnök, Olekszandr Turcsinov nem szignózta, mert félt az oroszok haragjától, akik akkor már feltűntek az azóta elcsatolt Krím félszigeten.

A törvény így azóta is életben van, de reálisan nem működik, senki sem mer az abban foglaltakta hivatkozni. Az alkotmánybíróság ma lát hozzá a szóban forgó jogszabály vizsgálatához.

Forrás:
KárpátHír/TSN