Kárpátaljának gyűjtenek a soproni adventi vásáron

A hét végén kezdődik Sopronban az adventi vásár és programsorozat. A város fenyőfáját már felállították, a 12 méteres ezüstfenyőt a napokban díszítik fel. Újdonság idén, hogy a pavilonok új helyre, a Fő térről a Várkerületbe kerülnek, hogy a helyi vállalkozók, üzletek is bekapcsolódhassanak az adventi forgatagba – tájékoztatta a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. kedden az MTI-t.

A színpadot szintén itt állítják fel. Péntektől a népzenétől kezdve a fúvósokon, a gitár- és dzsesszzenén át szinten minden műfaj helyi képviselője fellép az advent idején. Lesz színházi produkció is, a Soproni Petőfi Színház művészei például musical- és operettrészleteket adnak elő december 10-én. Aznap este Charlie is koncertet ad.

Hagyomány már, hogy ebben az időszakban rövid műsort állítanak össze a helyi iskolák és óvodák. Ezúttal tizenegy iskola és kilenc óvoda vállalkozott erre. A gyerekeket bábszínház, mesekuckó, diafilmvetítés és kézműves-foglalkozások is várják még az ünnepi időszakban.

Szintén hagyomány, hogy advent négy vasárnapján este közös gyertyagyújtásra várnak mindenkit, és ilyenkor a városvezetés, valamint a történelmi egyházak képviselői mondanak ünnepi gondolatokat.
A betlehemben élő állatok lesznek, a megyeháza homlokzatára pedig felszerelik az adventi naptárt, amelynek huszonnégy ablakát soproni gyerekek rajzai díszítik, ezeket pályázat nyomán választották ki.

Mintegy 40 pavilon kézműves- és gasztronómiai kínálatából lehet majd válogatni a soproni adventi vásárban. Találkozhat a közönség a Civil Házzal is, amely öt egyesület összefogásával adománygyűjtést végez. Felajánlásokat várnak majd, amikért cserébe kézi készítésű karácsonyfadíszeket, lakberendezési tárgyakat, szappanokat vagy éppen mézeskalácsot ajándékoznak. Két évvel ezelőtt is volt már hasonló kezdeményezés, akkor mintegy hétszázezer forint jött össze, és a dévai árvák kapták az adományt. Ezúttal nemcsak őket, hanem a kárpátaljai és a soproni rászoruló családokat is támogatnák a bevételből. A vásár idején jótékonysági gyűjtést szervez még a Rotary és Lions Club is.
A Soproni Advent programjai december 23-ig tartanak.

Forrás:
MTI