Málenykij robot: főhajtás a magyar Országházban

Kárpátalja magyarsága az elmúlt hétvégén emlékezett meg az 1944 őszén a szolyvai gyűjtőtáborba kényszerített, ott elpusztult, illetve az onnan Szibériába hurcolt mintegy 35-40 ezer férfiról.

Nemzetünk eme tragédiájára emlékezett a magyar Országgyűlésben elmondott megható beszédében Szávay István. A Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetének vezetője emlékeztette a hallgatóságot az 1944 őszén történt szörnyűségekre. Amikor vidékünk magyar és német férfi lakosságát Szolyvára, a gyűjtőtáborba terelték össze. Rengetegen meghaltak már ott, de még többen később, amikor marhavagonokba zsúfolva szállították őket a poklot jelentő munkatáborokba. Szinte nincs olyan kárpátaljai magyar család, ahol nem érintette volna a férfiakat ez a véres sztálini terror és bosszú. Bosszú csupán azért, mert magyarok voltak. Márait idézve fogalmazta meg a miértet a nemzeti ellenzéki párt politikusa:

„Magyar voltál, ezért!”.

Tízezernél is többen pusztultak oda. Többségük nevét márványtáblák őrzik a Szolyvai Emlékparkban.

Szávay kitért arra is, hogy a brutális cselekmények ellenére a mai napig nem történt meg az állam részéről a rehabilitáció. Javasolta, hogy Orbán Viktor és Volodimir Grojszman kormányfők soron lévő találkozóján a magyar miniszterelnök vesse fel ezt is. Befejezésül leszögezte: pártja azért dolgozik, hogy a „Magyar Golgota” soha többé ne ismétlődhessen meg!

Forrás:
KárpátHír