Összehangolt jobbikos megmozdulás Erdélyben és Partiumban

A Jobbik Magyarországért Mozgalom erdélyi és partiumi tagjai egy időben, összehangoltan üzentek a román államnak, és egyben a magyarság érdekképviseletét felvállaló szervezeteknek.

A nemzeti párt tagjai és szimpatizánsai négy helyszínen, Nagyvárad, Marosvásárhely, Barót és Székelyudvarhely főterén emeltek a magasba egy-egy molinót mely a gyulafehérvári határozat nemzeti kisebbségeket érintő részéből tartalmazott magyar és román nyelvű idézetet. Az akcióval egy időben Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetének elnöke sajtótájékoztatót tartott Románia budapesti nagykövetsége előtt. A képviselő elmondta: az 1918. december 1-jén tett ígéretek máig beváltatlanok.

Az elszakított partiumi és erdélyi városokban zajló figyelemfelkeltő akció mindenütt rendben, atrocitásoktól mentesen zajlott le, ez alól kivételt csak Nagyvárad jelentett, ahol a molinót tartó jobbikos fiatalokat a román csendőrség írásbeli figyelmeztetésben részesítette, valamint a molinót elkobozta.

Letiltották a magyar diplomatákat a román ünnepi fogadásokról

Forrás: