Közös magyar-ukrán szolgálati hely nyílt Záhonynál


A magyar és az ukrán hatóságok szoros együttműködését teszi lehetővé az a közös kapcsolattartási szolgálati hely, amely január 1-től tesztüzemben működik a Záhony-Csap nemzetközi közúti határátkelő magyar oldalán – közölte az Ukrán Állami Határőrszolgálat sajtószolgálata.

Elsősorban a közvetlen információcsere és a határvédelmi tevékenységek koordinációja érdekében hívták életre a közös kapcsolattartási helyet. A két ország határőrizeti szerveinek együttműködése szorosabbá és hatékonyabbá teszi a határon átnyúló bűnözés elleni közös fellépést. Az iroda a háromhetes tesztüzemet követően, január végétől teljes jogkörrel üzemel.

Az Európai Unióban több mint félszáz kapcsolattartási szolgálati hely működik, a magyar-ukrán határon ez az első. A szervezeti egység felállításának szakmai indoka a két ország közötti gyors információcsere biztosítása, az államhatáron átnyúló bűnözés (ember- és árucsempészet) hatékonyabb felderítése, a jogellenes cselekmények eljárási mozzanatainak lerövidítése, a bűnügyi felderítés intenzitásának növelése.

Forrás:

KárpátHír