Megérkeztek Moszkvába a kiutasított diplomaták


Helyi idő szerint hétfő reggel érkeztek meg egy moszkvai repülőtérre azok az orosz diplomaták és családjaik, akiket korábban Barack Obama amerikai elnök rendelete értelmében kiutasítottak az Egyesült Államokból – jelentették orosz hírügynökségek.

Az állami televízió beszámolója szerint a diplomaták és hozzátartozóik zuhogó esőben egy Oroszország által küldött utasszállítón érkeztek meg a főváros vnukovói repülőterére.

Washington múlt hét csütörtökön szankciókat vezetett be orosz személyekkel és intézményekkel szemben az állítólagos orosz hackertámadások miatt. Marija Zaharova,

az orosz külügyminisztérium szóvivője korábbi bejelentése szerint Washington 35 orosz diplomatát utasított ki az Egyesült Államokból, de családtagjaikkal együtt összesen 96 embernek, köztük iskolás korú gyerekeknek kellett távozniuk az országból.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyúttal meghívta az Oroszországba akkreditált amerikai diplomaták összes gyermekét a Kremlben rendezendő újévi és (ortodox) karácsonyi ünnepségre.

Bár az orosz külügyminisztérium válaszlépésként ugyanennyi Oroszországban dolgozó amerikai diplomata kiutasítására tett javaslatot Putyinnak, az orosz elnök azonban úgy döntött, hogy senkit sem utasít ki megtorlásul az amerikai intézkedés miatt.

Forrás:

MTI