Kijev nem enged, nem akar gyengének látszani


Petro Porosenko környezetében erős kritikával fogadták Viktor Pincsuk ajánlatát, hogy kompromisszumok árán kössenek békét Oroszországgal.

Mint arról a KárpátHír oldalán is olvashattak, Ukrajna egyik leggazdagabb oligarchája a The Wall Street Journal című tekintélyes kiadványban megjelentetett írásában azt tanácsolta, hogy a béke és a gazdasági fejlődés érdekében Kijevnek jobb volna beletörődnie a Krím elvesztésébe, valamint elfogadni a Donbász önrendelkezési törekvéseit és egy legitim választás útján lezárni a konfliktust.

Ötletét azonban elvetették az ukrán államfői hivatalnál. Kosztyantin Jeliszejev, Porosenko adminisztrációjának helyettese szerint Ukrajna számára nincs más alternatíva, csak az eurointegrációs és a transzatlanti közeledés. Viktor Pincsuknak a felvetését rossznak, károsnak nevezte. Pincsuknak pedig azt üzente:

a félelem és a gyengeség rossz tanácsadók.

Úgy véli, ha azt követnék, amit Leonyid Kucsma volt elnök veje javasol, az csak tovább növelné Oroszország étvágyát. Hozzátette, az Euromajdan után csak az eurointegrációs út járható, az attól való eltávolodás politikai öngyilkossággal ér fel.

Pincsuk ominózus cikkét Kijev washingtoni nagykövete is kritizálta. Tudni kell azt is, hogy Pincsuk 150 ezer dollárral támogatta az új amerikai elnök kampányát, de Clintonék alapítványába egyenesen 13 millió dollárral szállt be.

Forrás:

KárpátHír/Korrespondent