A volt ungvári polgármester szerint Kárpátalja elválhatna Ukrajnától

Kárpátalja megye elválik Ukrajnától, és falat emel a határára, ha a kijevi parlament elfogadja az ukrán nyelv kizárólagos használatáról szóló törvényt – vélte Szerhij Ratusnyak volt ungvári polgármester. “Ez (a hivatalos nyelvről szóló törvény elfogadása) konfrontációhoz és szembenálláshoz vezető út. Ha Kijev továbbra is ilyen törvényeket fogad el, nem marad számunkra más, mint az, hogy (Donald) Trump (amerikai elnök) stílusában krími, Donyec-medencei, csernyivci, odesszai, lembergi falakat építsünk, és eltávolodjunk a kijevi gyűlöletes hatalomtól” – írta a volt polgármester a Facebook közösségi portálon.

A hivatalos (ukrán szóhasználatban állam-) nyelvről szóló törvénytervezetet január 21-én nyújtották be a kijevi parlamentben. A javaslatot benyújtó, különböző frakciókhoz tartozó 33 képviselő javasolja “az államnyelvi politika alapjairól szóló”, az orosz nyelv és más kisebbségi nyelvek használatát szabályozó, jelenleg hatályos törvény eltörlését.

Az új nyelvtörvénytervezet szerint az ukrán nyelv használata kötelező lenne minden államigazgatási és önkormányzati szerv, óvodák, bölcsődék, iskolák, iskolán kívüli tanintézmények és felsőoktatási intézmények számára. Az ukrán nyelvet kellene használni a szolgáltatásokban, a médiában, a könyvkiadásban és a kulturális tömegrendezvényeken is.

Az orosz és más nemzetiségi nyelvek használóira nemcsak büntetéseket szabnának ki, de büntetőjogi felelősségre is lehetne vonni őket. A törvény betartatásán különleges nyelvi felügyelők őrködnének.

2014. február 24-én, röviddel Viktor Janukovics elnök megbuktatása után az ukrán parlament elfogadta a jelenlegi nyelvtörvény eltörlését. Az erről szóló törvényt azonban Olekszandr Turcsinov akkori ügyvezető elnök nem írta alá. Turcsinov kijelentette, hogy mindaddig nem írja alá a jogszabályt, amíg a parlament nem fogad el új nyelvtörvényt.

Forrás:

MTI/KH