Botrány a pálinka körül

A magyar miniszter megharagudott az Erdélyi Pálinka Lovagrend vezetőjére, amiért az a külhoniakkal pereskedne.

 

Kiakadt a földművelésügyi miniszter a Magyar Pálinka Lovagrend nagymesterére, Fazekas Sándor lemondásra szólítja fel Piros Lászlót. A minisztérium közlése szerint, míg az agrártárca keresi a megoldást arra, hogyan terjesszék ki Erdélyre a pálinka névhasználatát, addig Piros László névbitorlónak nevezte és feljelentéssel fenyegette az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjait, és azt is kilátásba helyezte, hogy a délvidéki névhasználókkal szemben is fellép, ha Szerbia is EU-taggá válik.

A minisztérium szerint ez „rosszul értelmezett piac- és eredetvédelmi testvérharc”, és Piros ezzel érdemtelenné vált a pálinka szakmai képviseletére. Fazekas rámutatott: Trianon után népünk harmada Magyarország határain kívül rekedt, a kormány viszont folytatja a határokon átívelő nemzetegyesítés programját, és segíti a magyarság gasztro-kulturális hagyományainak továbbörökítését az erdélyi és délvidéki nemzetrészeknél is.

A tárca korábban azt közölte: a pálinka névhasználat kiterjesztéséről a kormány dönt, és mindenki számára megnyugtató megoldást keres az Erdélyi Pálinka Lovagrend által felvetett kérésre, miszerint az Erdélyben főzött pálinkákra is terjedjen ki az európai uniós eredetvédettség.

Forrás:
MTI