Lavrov Kárpátaljáról beszélt

A kárpátaljai önrendelkezési törekvéseket is szóba hozta egyik kommentárjában az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov kiemelte, Ukrajna változatlanul adós a decentralizációt előtérbe helyező alkotmányreformmal. Az orosz külügyi tárca vezetője elárulta, az Euromajdan után, 2014 tavaszán Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió arról állapodott meg, hogy Kijev sürgősen végigviszi az alkotmányreformot, ami nyomán nagyobb önrendelkezést kapnak majd a régiók. Csakhogy az ukrán vezetés elfeledkezett erről az ígéretéről, tette hozzá Lavrov.

Szerinte Kijev úgy gondolta, elég, ha az „agresszorra” fogják a kelet-ukrajnai konfliktust, az EU-tól és a világtól kapják a sok hitelt, s nem kell sietni a beígért folyamattal.

Lavrov konkrétan megvádolta Petro Porosenko ukrán államfőt, hogy az alkotmányreform késleltetésével gátolja a minszki folyamatot.

Az oroz külügyminiszter elmondta azt is, hogy Ukrajna megyéinek egyharmada szeretne függetlenedni Kijevtől, s szerződéses viszonyban rendeznék a kapcsolataikat a hivatalos Kijevvel. S ez a jelenség nem csupán a keleti megyékre jellemző, hanem délen és nyugaton is, megnevezve Odessza megyét és Kárpátalját.
Üzenet Kijevnek: Magyarország nem tűri el!

Forrás:

KárpátHír/GolosKarpat