Egyre többen választanak magyar iskolát Kárpátalján is

A Felvidéken 2007 óta nem volt annyi magyar iskolakezdő, mint 2015 és 2016 szeptemberében. A kárpátaljai Felső-Tisza vidéken 25százalékkal több a magyar iskolakezdő, mint egy évvel korábban ‒ közölte a Rákóczi Szövetség.

Temesváron kilenc éve nem számoltak össze annyi magyar elsőosztályost, mint az idei tanévben, és számos további pozitív példa sorolható a Kárpát-medencei magyarok által lakott régiókból. A határon túli magyar szülőknek a következő hetekben kell dönteniük iskolakötelessé váló gyermekük oktatásáról. A szülők a legtöbb esetben választhatnak az államnyelvű iskola helyett magyar tannyelvű iskolát is gyermeküknek.

A Rákóczi Szövetség a tavaszi általános iskolai beiratkozások előtt közel 8000 külhoni magyarul beszélő nagycsoportos óvodásnak küld ajándékot, a szüleiknek szóló levéllel együtt.

A magyar iskolaválasztási kampány célja, hogy racionális érvekkel meggyőzze a határon túli magyar családokat arról, hogy gyermekük felnőttként remélt boldogulása és a magyar közösségek hosszú távú megmaradása szempontjából az a leghelyesebb, ha magyar, és nem államnyelvű iskolát választanak gyermeküknek. A külhoni magyar iskolák többlettudást nyújtanak, hiszen a magyar nyelv és kultúra mellett magas szinten biztosítják a többségi nemzet nyelvének és kultúrájának oktatását is.

A Rákóczi Szövetség iskolaválasztási kampánya érinti a teljes Felvidéket, ahol 4000 iskolakezdés előtt álló gyermeket szólít meg. Továbbá a kárpátaljai Felső-Tisza vidéken 200, az erdélyi Máramaros megyében 1200, partiumi Bihar megyében 1400, Désen és régiójában 100, a dél-erdélyi Fehér megyében 70, Temes megyében 200, a vajdasági szórványban 500, illetve Horvátországban 30 gyermek részesül ajándékban. A kampány végrehajtásában helyi oktatási szakemberek és civilek működnek együtt a Rákóczi Szövetséggel.

A megszólított gyermekek szüleinek ígéretet tesz a Szövetség arra, hogy a szeptemberi iskolakezdést követően – magyar iskolaválasztás esetén – számíthatnak a magyarországi civil társadalom és a települési önkormányzatok elismerését kifejező beiratkozási ösztöndíjra, amelyet személyesen, iskolai ünnepségek keretében adnak át az ősz folyamán.

A Rákóczi Szövetség bízik benne, hogy a magyar iskolaválasztás előnyei, az ott megszerezhető többlettudás, illetve a nagyobb érvényesülés lehetősége minél több szülőt segít a döntésben.

Forrás:

OPH