A péterfalvai líceum javára gyűjtenek a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján


Nyolcadik alkalommal rendezik meg pénteken és szombaton a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK) Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) határokon átívelő, hagyományőrző és jótékonysági eseményén az idén egy új sportág is bemutatkozik. Az egyetemi futsal és öregdiák bajnokság mellett megszokott módon az ország legjobb cheerleaderei (pompomlányai) szintén megmutatják tudásukat, ezek mellett kosárlabdatornával egészül ki a rendezvény.

„A Kárpát-medencei oktatásban és a magyarságtudat fenntartásában fontos szerepet játszik az ELTE, ezt szeretnénk megőrizni a jövőben is – fejtette ki a fővédnök, Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja az esemény keddi sajtótájékoztatóján. – Ez a sportegyüttműködés egy nagyon fontos terület, olyan emberi kapcsolatok kötődhetnek, amelyek segítenek abban, hogy megismerjük egymás problémáit, lehetőségeit, egyúttal komoly sportversengés alakulhat ki.”

Az idei KEK-en mintegy hétszáz versenyző részvétele várható, a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és vajdasági csapatok mellett vidéki és budapesti intézmények sportolói is részt vesznek rajta. A 16 csapatos egyetemi futsaltorna résztvevői mellett az öregdiákok is pályára lépnek az ELTE Bogdánfy úti sporttelepén, míg a szomszédos Tüskecsarnokban két pályán a női és férfi kosárlabdacsapatok küzdhetnek a legjobbnak járó trófeáért.
A KEK fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke , míg védnökként csatlakozik Hajnal Tamás, a Ferencváros 59-szeres válogatott futballistája.

„Ez egy olyan kezdeményezés, amit érdemes támogatni. Fontos, hogy az ember kezelje, ápolja, hogy a jövőben még jobban ki tudja nőni magát – emelte ki Hajnal. – A sport olyan szerepet tölt be, amely révén közösségek, barátságok alakulnak ki, és ez még a verseny végeredményénél is fontosabb.”

A rendezvény – már megszokott módon – idén is jótékony célokat szolgál, A szervezők 2017-ben a kárpátaljai Péterfalvai Református Líceum javára rendeznek gyűjtést. Ehhez Hajnal Tamás egy-egy dedikált labdát és mezt ajánlott fel. Az idei az ötödik alkalom, amikor a KEK segítő kezet nyújt: 2013-ban a Tiszakeresztúri Általános Iskola, 2014-ben a szabadkai Hallássérült Iskolaközpont, 2015-ben a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ, tavaly pedig a szintén kárpátaljai Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum tanulói, valamint sportolói részére gyűjtöttek a szervezők sportfelszereléseket és sportjátékokat.
A KEK pénteki versenynapja 8.15-kor, a szombati 8 órakor kezdődik, a belépés ingyenes.