Amerikában tombol a tél

Míg mifelénk már 15-16 fokra is felkúszik  napközben a hőmérséklet, addig az Egyesült Államok egy részén javában tart még a tél. Havas fotók érkeztek egyebek mellett New Yorkból és Philadelphiából, ott még nem lehetett eltenni a csizmát és a téli kabátot.

 

Az amerikai nemzeti meteorológiai szolgálat öt államra adott ki hóvihar-figyelmeztetést. Több államban is 100 km/órás széllel kell számolni. Egyes helyeken akár egy méteres hó is összegyűlhet. Az extrém időjárásra már előre felkészültek a hatóságok. A helyi kormányzók arra kérik a lakosokat, hogy amennyiben tehetik, ne hagyják el az otthonaikat.

Több amerikai nagyvárosban is akadozik a közlekedés. New Yorkban, Washingtonban, Bostonban és Philadelphiában összesen több mint 6500 repülőjáratot töröltek. Sok helyen szünetel a tanítás az iskolákban. Az Egyesült Államokban mintegy 50 millió embert érint a vihar.

Az extrém időjárás miatt kellett lemondania az Egyesült Államokba tervezett látogatását Angela Merkelnek is. A német kancellár pénteken érkezik majd a Fehér Házba. A hóvihar egy kivételesen enyhe telet követően csapott le Amerikára. Az idei február az elmúlt száz év legmelegebb téli hónapja volt.

Forrás:
HVG/ATV/KH