Kijev szerint a lucki támadásban is Moszkva keze van

Tovább gyűrűzik a lucki lengyel diplomáciai képviselet elleni merénylet ügye.

Mint arról a KárpátHír tájékoztatást adott, március 29-re, szerdára virradóan gránátvetővel támadtak a konzulátus épületére. A lövedék a negyedik szinten csapódott be, ám személyi sérülés nem történt.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter sietve provokációnak minősítette az esetet, szerinte egyesek így akarnak ártani az ukrán–lengyel jóviszonynak. Mint azt szintén megírtuk már, Varsóban bekérették az ukrán nagykövetet, míg a kijevi külügyminisztériumba tiltakozó jegyzéket küldtek. Ez már nem az első hasonló eset, korábban vandálok Lembergben gyalázták meg az ottani lengyel külképviseletet, befestve annak falát. Napközben aztán tovább folytatódott az ügy.

Zorjan Skirjak, a kijevi belügyminisztérium tanácsadója úgy ítéli meg, hogy az egészben Moszkva keze van. Azt állította, hogy az ukrán titkosszolgálat már talált is erre vonatkozó jelzéseket.

Petro Porosenko is megszólalt. Az elnök követelte, mihamarabb kerüljenek kézre a szervezők és az elkövetők. Varsót azonban annyira nem nyugtatta meg mindez, mert ideiglenesen bezárta az összes ukrajnai külképviseletét.