Már megint a kárpátaljai szeparatizmussal riogatnak, ezúttal egy ukrán írónő

Okszana Zabuzsko ukrán írónő szeparatizmust vélt felfedezni megyénkben, akárcsak kolléganője Larissza Nyicoj gyermekírónő.

Az írónő a napokban érkezett Kárpátaljára, hogy prezentálja új műveit. Az obozrevatel.com hírportálnak adott interjúban a következőt jelentette ki: „Ezt a régiót több éven keresztül ugyanúgy készítették Orbán számára, ahogyan ezt tették Donbásszal Putyin számára. Már 2015-ben is beszéltem erről” – idézi az írónőt a Kárpátalja hetilap.

Az írónő véleménye szerint ez a folyamat jelenleg is fejlődik, s egy napon be fog következni.

„Kárpátalja szeparatizmusa egy technológia, amit fel kell ismerni, s olyan módon deaktiválni, mint az orosz propagandát”

– közölte.

„Rengeteg itt a magyar szimbolika. Beregszász látványa megrázott. Minden házon emléktáblákat láthatunk „itt élt és itt dolgozott” vagy „itt szállt meg a híres magyar költő, kulturális vagy történelmi személyiség” feliratokkal. A harmadik itt töltött nap után kijelentettem a férjemnek, hogy soha nem sejtettem, hogy Magyarország ennyi rangos költővel rendelkezik. Tisztelem a magyar irodalmat, különösképpen Krasznahorkai Lászlót, viszont véleményem szerint az itt élők nem a kultúrájuk tiszteletéből akasztják ki minden házra ezeket a táblákat” – folytatta az írónő.

Hozzátette, hogy ő megérti azt, hogy itt éveken keresztül magyarok éltek, s megemlítve Kárpát-Ukrajnát kifejti, hogy az ukránoknak ugyanolyan joguk van erre a földterületre, mint bárki másnak, aki valaha is itt élt, és felháborítónak tartja azt, hogy olyan érzést keltenek az emberben, hogy ez nem az ukránok földje.

„Még egy sztereotípiát szeretnék megemlíteni Kárpátaljával és városaival kapcsolatban. Mégpedig azt, hogy sokak véleménye szerint itt kezdődik Európa. Különösen vonatkozik ez Ungvárra. Egész Ukrajna Európához tartozik, csak ő maga nem tud erről. Európa határai ott fejeződnek be, ameddig elér a magna carta és a magdeburgi jog”

– jelentette ki interjúja végén Okszana Zabuzsko.

A már emlitett Larissza Nyicoj többször is kiakadt a kárpátaljai magyarokra, sérelmezi, hogy a magyar iskolák végzőseinek 68 százaléka megbukik az ukrán nyelv érettségin. Az írónő szerint ebből az következik, hogy ezek a végzősök nem Ukrajnában hanem a szomszédos országban folytatják felsőfokú tanulmányaikat, jövőjüket nem kötik össze Ukrajnával.

Kárpátalján nincs szeparatizmus, ez a vélekedés csak a megye határain kívül létezik

– reagált Hennagyij Moszkal. Kárpátalja kormányzója szerint Larisza Nyicoj gyermekírónő, pedagógus, az ukrán nyelv hős védelmezője a világhálón azzal rémisztget, hogy a megye a keleti régiókhoz hasonlóan egy pár éven belül leválhat az országról. Azt javasolja az írónőnek, hogy mielőtt véleményt formál keresse fel személyesen is Kárpátalját, látogasson el nemzetiségi iskolákba is, hogy megbizonyosodjon, mindenhol megértik. Másodsorban megkérte magyarázza el a barátnőjének, hogy Kárpátalján néhol az ukrán nyelvet is másképp beszélik.