Előre hozott választás lehet Ausztriában

Ausztriában minden bizonnyal előrehozott választásra lehet még idén ősszel – mondta Christian Kern osztrák kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) vasárnap.

Az osztrák kancellár szerint a két kormánykoalíciós párt között vége az együttműködésnek. “Nem szabad úgy tenni, mintha ezt nem akarnánk tudomásul venni” – mondta vasárnap délelőtt az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) Christian Kern kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke, utalva pártja és a kisebbik koalíciós erő, a konzervatív néppárt (ÖVP) közötti, erősen megromlott kapcsolatra.

A kancellár őszi előrehozott választást jósolva ugyanakkor utalt rá: tovább kívánja kormányozni az országot, hogy az utolsó hónapokban még megvalósítsa a kormányprogramot, a kisebbségi kormányzást viszont – mint mondta – nem tekinti “életképes” opciónak.

“Ausztriát nem fogom a káoszba taszítani”

– jelentette ki arra a kérdésre, hogy a néppárti miniszterek elbocsátását kéri-e az államfőtől. Azt mondta, hogy egyeztetésre van szükség, melyik miniszter akar egyáltalán a kormányban maradni.

Christian Kern szerint az elmúlt időszakban az SPÖ taktikai okokból már több alkalommal felmondhatta volna a koalíciós kormányzást, azonban ezt az ország iránti felelősségvállalása miatt nem tette.

A kancellár arról egyelőre arról nem akart nyilatkozni, hogy szívesen lenne-e tagja egy jövőbeni szociáldemokrata és néppárti koalíciós kormánynak, de azt elmondta, hogy az ellenzéki Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) biztos nem kormányozna szívesen.
Kern arról is beszélt, hogy hétfőn Alexander Van der Bellen osztrák államfővel egyeztet a “súlyos kormányválságról”.

Forrás:
MTI

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<