Nyíregyházán közel húszezren tettek már állampolgársági esküt


2011-től, amióta lehetőség van az egyszerűsített honosításra, Nyíregyházán közel 19.800 fő tett állampolgársági fogadalmat – írja Nyíregyháza megyei jogú város hivatalos honlapjára hivatkozva a Mukachevo.net hírportál, megjegyezve, hogy jelentős többségük kárpátaljai lakos lehetett. A külföldről érkezetteket a ceremónia után ugyanolyan jogok illetik meg és terhelik kötelezettségek, mint bármelyik másik magyart

Nyíregyházát igen kedvelik azok, akik magyar állampolgárságra szeretnének szert tenni, hiszen itt szép, színvonalas műsor keretein belül vehetik fel a magyar nemzetiséget. Az eskü szövegét dr. Kovács Ferenc polgármester vagy a két alpolgármester mondja előre, utánuk mondják a honosítást kérők.

Dr. Grósz Péter, az Igazgatási Osztály osztályvezetője elmondta, országos viszonylatban Nyíregyháza nagyon szép helyen szerepel az eskütételek szempontjából. Sokan szeretnek itt esküt tenni és sokan jöttek már el eddig. A honosítást kérők a Kárpát-medence több országából érkeztek, de sok olyan is volt, aki már huzamosabb ideje Magyarországon tartózkodott, de még nem volt magyar állampolgár. Nyíregyházán havonta egy alkalommal rendeznek eskütételi ceremóniát és fogadalomtételi ünnepséget.

A munkácsi portál szerint ebből a számból nagyjából következtetni lehet arra, hány kárpátaljai vette fel eddig a magyar állampolgárságot. Emlékeztetnek, hogy hivatalos adatokat utoljára 2015 februárjában hoztak nyilvánosságra, akkor arról írtak, hogy 94 ezer kárpátaljai lakos kapott magyar állampolgárságot. Grezsa István Kárpátaljáért felelős kormánybiztos az elmúlt héten Budapesten az ukrán újságírókkal folytatott találkozója során azt mondta, hogy a hivatalos adatok megfelelnek a valóságnak.

Forrás:

KárpátHír