Ma találkozik Donald Trump és Áder János

A magyar államfő a Három Tenger Kezdeményezés nevű nemzetközi konferencián vesz részt ma Varsóban, ahol vendégként jelen lesz Donald Trump amerikai elnök is.

A találkozón Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia vesz részt. A Három Tenger Kezdeményezés keretében tavaly aláírt együttműködési nyilatkozat az Európai Unió stratégiájával megegyező közös infrastrukturális fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt a Balti-, az Adriai és a Fekete-tenger térségében.

A térség országait összekötő infrastrukturális beruházások közé tartoznak a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részeként épülő Via Carpatia és Via Baltica közlekedési folyosók, legfontosabb kihívásnak pedig a házigazda lengyelek a gázszállító hálózat kiépítését tekintik.

Donald Trumpnak ez az első jelentős programjellegű és politikai fellépése Európában – fogalmazott szerdán Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő külügyi államtitkára. Mint mondta, várakozásaik szerint az amerikai elnök beszéde a biztonságpolitikáról, Európáról és a lengyel-amerikai kapcsolatokról szól majd.

Forrás:

MTI