Határ-pánik: már automatikusan ellenőrzik a 90 napos szabályt


A Facebook Határhelyzet–Кордонінфо csoport információi szerint mától új rend alapján ellenőrzik a 90 napos tartózkodási szabályt, és sorra írják ki a 850 hrivnyás büntetési tételeket azokkal szemben, akik magyar útlevéllel utaznak, de túllépték az Ukrajnában tölthető napok számát.

Eddig nem volt a legegyszerűbb kiszúrni azokat, akik nem tartották be a 90 napos szabályt. Útlevél-ellenőrzéskor a rendszer nem jelzett automatikusan, de mostantól már jelez. Eddig a határőrök, amennyiben gyanús volt nekik, a bélyegzők alapján számolták össze a napokat. Információink szerint ennek vége, merthogy egy új informatikai fejlesztés révén már a számítógép adja össze a be- és kilépéseket, s azonnal jelzi, ha nem stimmel a napok száma.

A KárpátHír már korábban is megírta, hogy a határőrségnél már folyik ennek az új rendszernek a fejlesztése és tesztelése, az újítás pedig kapcsolatban lehet az EU részéről megadott vízummentességgel is akár.

Kárpátalján különösen aktuális ez a téma, mert különböző okoknál fogva sokan más ország útlevelével utaznak be ide, és tartózkodnak itt hosszasan. A lényeg: azok a külföldi állampolgárok, akiknek nem kell vízumengedély az Ukrajnába utazáshoz – ilyenek a magyar állampolgárok is –, 180 nap leforgása alatt 90 napot lehetnek itt. Ezt az időszakot egyhuzamban, vagy részletekben is az országban lehet tölteni. A 90 napos határidőről eddig is tudtunk, de sokan abban a tévhitben voltak, hogy a számláló az első belépéstől indul. A belügyminisztérium tájékoztatója szerint ez nem egészen így van.

A 90 napot úgy számolják ki a határon, hogy a kilépés napjához viszonyítva visszamenőleg nézik a 180 napot. Például, ha valaki ma, július 12-én utazik ki Ukrajnából, akkor a határőrök azt ellenőrzik, hogy az előző fél évben, tehát január 12-e óta hány napot töltött el együttesen itt. Amennyiben az illető tartózkodása meghaladta a 90 napot ebben a periódusban, adminisztratív eljárás útján pénzbírságot szabnak ki rá. Ez minimálisan 850 hrivnya.

A 90 napot belépéskor is figyelembe veszik. A logika ugyanaz, azt veszik alapul, hogy a belépés szándékának napjától visszafelé ellenőrzik a 180 napot, s csak akkor engedélyezik a belépést, ha összesen még nem tartózkodott itt 90 napot. Amennyiben már kimerítette azt, megtagadják tőle a belépést, de ebben az esetben nem szabnak ki büntetést, „csak” visszafordítják.

Fontos még tudni, hogy az EU-s állampolgár csak 90 napot tölthet fél év alatt Ukrajnában, de az általa behozott jármű akár egy évet is maradhat kilépés nélkül.

Forrás:

KárpátHír