Megfosztották ukrán állampolgárságától Szaakasvilit

Miheil Szaakasvili Odessza megye ex-kormányzója többé már nem ukrán állampolgár – írta Igor Moszijcsuk saját Facebook-oldalán.

A Radikális Párt hírhedt parlamenti képviselője azt állítja, hogy a volt grúz államfőt – aki ellen hazájában letartóztatási parancs van érvényben – megfosztották az ukrán állampolgárságától.

„Nekem megerősítették, a hír igaz, Miheil Szaakasvilit a grúz Janukovicsot megfosztották az ukrán állampolgárságától”

– írta Moszijcsuk közösségi oldalán.
A képviselő állítása szerint a hír arra utal, hogy Petro Porosenko államfő végre valahára elkezdte beismerni saját hibáit.
„Jogellenesen ruházta fel ukrán állampolgársággal, és most kijavítja a hibáit” – olvasható a képviselő bejegyzésében.
Az UNIAN ukrán hírügynökség mindeközben arra emlékeztetett, hogy a grúz főügyészség hivatalos formában két alkalommal is kérte Miheil Szaakasvili volt grúz államfő kiadatását, ám az ukrán hatóságok mindkétszer elutósították ezt.

Szaakasvili 2015 májusában kapott ukrán állampolgárságot és ezt követően Porosenko szinte azonnal kinevezte Odessza megye kormányzójának. Lemondását 2016 őszén nyújtotta be, döntését az ukrajnai korrupciós helyzettel indokolta. Ezt követően szembe fordult az államfővel és a kormánnyal, többször is éles bírálta a regnáló ukrán hatalmat, ezáltal saját politikai mozgalma egyre nagyobb népszerűségre tett szert.