Bravúr! Vakon tette le az ukrán pilóta a gépet

Tyúktojás nagyságú jég rongálta meg a repülőgép ablakait és orrát, amikor az viharba keveredett. A pilóta gyakorlatilag vakon tette le a gépet, melynek fedélzetén 121 utas és 6 fős személyzet tartózkodott.

 

Isztanbulból az észak-ciprusi Ercan nemzetközi repülőtérre tartott csütörtökön a török Atlasglobal légitársaság menetrend szerinti járata, amikor viharba keveredett. Négyezer láb magasságban (körülbelül 1200 méter) tyúktojás nagyságú jég mozaikosra törte a repülőgép ablakait, és a gép orrában is komoly károkat okozott. Nagy szerencse volt, hogy az üveg ennek ellenére kitartott, és nem robbant a pilóták arcába, ami a gép lezuhanásához is vezethetett volna. Olekszandr Akopovnak a repülő ukrán pilótájának azonnal döntenie kellett a leszállásról, így visszafordult az Atatürk nemzetközi repülőtérre. Akopov végül kicsit oldalra döntve tette le a gépet, ugyanis csak az oldalablakon keresztül látta a kifutót. A légirányítói folyamatos kapcsolatban voltak a pilótával és a bravúros landolást követően a repülőtér teljes személyzete állva tapsolta az ukrán pilótának. Az utasok közül senki nem sérült meg, ahogy a pilóták és a személyzet többi tagjai is épségben megúszta a kalandot.

A török sajtóban hősként emlegetik a pilótát, már az utcán is felismerik, lépten-nyomon megállítják. Beszámolók szerint a pilóta  közel 14 ezer órát repült eddig, enek is köszönhető hogy nem történt tragédia.

Forrás: