Helyet cserél a magyar politikában a Fidesz és a Jobbik?


Helycsere a magyar jobboldalon címmel jelent meg egy kommentár hétfőn a Politico brüsszeli hírportálon. Magyarország várhatóan agresszív kampányidőszakba lép, a Fidesz és a Jobbik pedig úgy tűnik, helyet cserélhet.

A Politico brüsszeli hírportálon megjelent elemzésről az Alfahir számolt be. A cikk szerint ha nem fog össze a töredezett baloldali és liberális ellenzék, akkor a 2018-as magyarországi választás „két nacionalista, bevándorlásellenes és erősen oroszbarát párt között dőlhet el”. Ugyanakkor miközben a Fidesz olyan retorikát vesz fel, amely korábban csak a szélsőségeknek volt fenntartva, a Jobbik az ellenkező irányba mozdul, „kétségbeesetten próbál vonzó lenne a centristák számára és megmenekülni a politikai irrelevanciától”.

“A fenyegető demográfiai katasztrófát a belső etnikai arányok drasztikus eltolódása is súlyosbítja”

– idézi a Politico cikkének szerzője a Jobbik 2010-es programját. Majd hozzáteszi: abban az időszakban még politikai tabu volt etnikai homogenitásra utalni, és a Jobbik volt az egyetlen párt amely nyíltan beszélt arról, hogy növelni kell Magyarország fehér, keresztény populációját. Hét évvel később azonban az etnikai status quo megőrzése központi témája Orbán Viktor platformjának.

Magyar politikusok, köztük Orbán néhány párttársa a kormányfő választási stratégiája részének tartja, hogy felvállal bizonyos szélsőjobboldali retorikákat és politikákat. A szerző emlékeztet rá: a Jobbik 2014-ben húsz százalékot szerzett, jelenleg a második legnagyobb párt a parlamentben a Fidesz után. A cikk felidézi, hogy Orbán kormánya kerítést épített a déli határra és megtagadta a részvételt az EU migránselosztási rendszerében. A migrációval való szembenállás központi témája lett minden kormányzati beszédnek és Orbán médiaszerepléseinek, félresöpörve szinte minden más politikai ügyet.

„Politikailag okos döntés volt” beelőzni a Jobbikot a migrációs politikában
– mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő a lapnak, hozzátéve:

„Más kérdésekben nem jellemezném a Fideszt szélsőjobboldaliként. Egy közép-európai keverék.”

A cikk szerint miután a Fidesz beelőzte a migrációs politikában, és egy olyan kormánnyal néz szembe, amely részben átvette nacionalista retorikáját, a Jobbik megpróbál egy inkább mainstream erővé válni, amely vonzó a kiábrándult Fidesz-szavazók számára.

„Hivatalosan a párt most az identitáskérdések helyett arra koncentrál, hogy rávilágítson a kormányzati korrupcióra és gazdasági célokat képviseljen, mint az európai bérunió” – írja a cikk szerzője.

A Politico megkeresésére Vona Gábor, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje a lapnak azt írta:

“A Jobbik egy radikális rétegpártból olyan néppárttá érett, amely képes kormányozni az országot, miközben a Fidesz kormányzó néppártból egy szélsőséges párttá vált, amely bármire képes a hatalomért.”Forrás:

Alfahir