Külhoni Magyarságért Díjat kapott Katkó László, a nagydobronyi gyermekotthon igazgatója


Rangos elismerésben részesült Katkó László, az Ukrajna szerte egyedülálló nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon igazgatója.

Idén tizenegy ember, illetve szervezet kapta meg Külhoni Magyarságért Díjat, amelynek alapításáról 2011-ben döntött a kormány.
A díj a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és a külföldi személyeknek és szervezeteknek adományozható.

Díjat kapott Zupko Mária (Szlovákia) gyógypedagógus, Vadkerti Imre (Szlovákia) színész-énekes, Verebes Krnács Erika (Szerbia) előadóművész, Pénzes János (Szerbia) szabadkai megyéspüspök, a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon (Ukrajna), Cár Anna (Szlovénia) tanár, Lengyel Ferenc és Lengyel Melinda (Ausztria) tanár és a venezuelai magyar közösség. A miniszterelnök díjat adományozott továbbá Horváth Annának, Kolozsvár volt alpolgármesterének, Kató Bélának, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének és Tamási Zsolt Józsefnek, a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum volt igazgatójának.

A Fotón szereplők:

Budapest, 2017. augusztus 18. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b5) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j5), valamint Vadkerti Imre szlovákiai színész-énekes, Katkó László, a nagydobronyi (Ukrajna) Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon igazgatója, Verebes Krnács Erika a szerbiai előadóművész, Kunckelné Fényes Ildikó, a venezuelai Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetségének elnöke, Zupko Mária szlovákiai gyógypedagógus, Cár Anna szlovéniai tanárnő, Pénzes János szabadkai megyéspüspök, valamint Lengyel Melinda és Lengyel Ferenc ausztriai pedagógusok (b-j), a Külhoni Magyarságért Díj díjazottjai az Országház Vadásztermében 2017. augusztus 18-án.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt