Vona: a Jobbik támogatja a Kárpát-medencei magyar közösségek autonómiatörekvéseit


A Jobbik támogatja a Kárpát-medencei magyar közösségek autonómiatörekvéseit – közölte Vona Gábor, az ellenzéki párt elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Vona Gábor egy 2018-ban felálló Jobbik-kormány kapcsán tette meg újabb vállalását. A tizedik ilyen pont a határon túli magyarság önrendelkezési törekvéseinek újraalapozását jelenti, avagy a Jobbik hivatalosan is felvállalta, hogy minden korábbinál komolyabb eszközökkel harcolná ki az autonómiákat. A Fidesz kihívópártjának miniszterelnök-jelöltje azt mondta, az önrendelkezés kiharcolása nem egy XX. századi sérelmi politika, hanem egy XXI. századi, európai szellemiségű felvetés, amely egy történelmi ígéret megvalósítását jelenti a magyarok számára.

A politikus értékelése szerint a cél eléréséhez erős anyaországra és erős helyi magyar közösségekre van szükség. Azt is megfogalmazta, hogy a környező országok vezetőivel folytatott találkozón és nemzetközi szervezetekben is meg kell jeleníteni a magyar ügyet.

Az Alfahir.hu kérdésére Vona Gábor részletesen is kitért arra, hogy milyen szervezetekkel látják elképzelhetőnek az önrendelkezések kiharcolását. Elmondta, hogy

Kárpátalján a legnehezebb a helyzet, ott az 1991-es autonómia-népszavazás nyomán várnák el határozottan az ukrán kormánytól, hogy végre támogassa a magyarság önrendelkezését.

Délvidék kapcsán a Magyar Nemzeti Tanács kulturális autonómiatörekvéseit emelte ki Vona Gábor, majd azt mondta, elvárnák a szerb kormánytól, hogy a koszovói szerbek autonómiájához hasonlóan a magyarokat is támogassák az önrendelkezés elérésében. Felvidéken a Jobbik a Magyar Közösség Pártjánál (MKP) lát irányadó politikát, míg Erdélyben a Székely Nemzeti Tanáccsal dolgoznának együtt a székely autonómiáért.Forrás:

MTI/Alfahir