Számos pokolgépes merényletre készültek a terroristák


A spanyolországi merényletek elkövetéséért felelős terrorsejt számos pokolgépes merényletet készített elő, 120 butángázpalackot a rendőrség megtalált egy alcanari házban – jelentette be Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök vasárnap.

“Kezdünk tisztán látni, ezen a helyen (a Barcelonától 200 kilométerre délnyugatra fekvő településen) készítették elő a robbanószerkezeteket, hogy több merényletet hajtsanak végre Barcelonában” – hangoztatta.

A szerda éjjel felrobbant alcanari házban talált maradványokból két embert azonosítottak már. A katalán rendőrfőnök már a csütörtöki barcelonai merénylet után arról beszélt, hogy a ház bérlői robbanóeszközök készítésével kísérleteztek.
Trapero szerint a nyomozók úgy vélik, hogy a barcelonai Las Ramblas sétálóutcán végighajtott kisteherautóban csak egyetlen ember volt. A tettes elmenekült a helyszínről, és kiléte mindmáig nem ismert. A rendőrfőnök nem zárta ki, hogy átszökhetett Franciaországba. “Nincs erről információnk, de nem zárhatjuk ki” – hangoztatta Trapero hozzátéve, hogy megerősítették a határellenőrzést rögtön a barcelonai és a cambrilsi merényletek után.
Csütörtök délután Barcelona központjában feltehetően egy dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A merényletben 13-an haltak meg, és több mint 120-an megsebesültek, köztük nagyon sok külföldi. A gázoló kereket oldott. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el, hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt. A merényletek után a rendőrség Cambrils városában lelőtt öt terroristát, és egyikükről, bizonyos Moussa Oukabirről eddig azt feltételezték, hogy ő a barcelonai merénylet értelmi szerzője és elkövetője.

Trapero szerint a merényleteket elkövető terrorsejt 12 tagja közül egyetlen ember, köztük a (ripolli) imán sem hozható összefüggésbe korábbi terrorcselekményekkel. “Nincs konkrét bizonyítékunk arra, hogy az északnyugati Ripollban élő fiatalemberek egy csoportja miként radikalizálódott” – tette hozzá.
A spanyol sajtó viszont megírta, hogy Esz-Szatti imámnak jelentős szerepe volt a Ripollból származó marokkói fiatalok gyors radikalizálódásában. A kedd óra eltűnt férfi lakhelyét szombaton újólag átkutatta a rendőrség. Esz-Szatti júniusban hirtelen elhagyta a ripolli mecsetet és azóta nem látták.

Egy másik, a sajtó által idézett, névtelenül nyilatkozó rendőrségi illetékes elmondta, hogy három bérelt kisteherautót hoztak kapcsolatba a terrorsejt fő alakjával. Valamennyit a 22 éves Junesz Abujakub bérelte hitelkártyával, és őt tartják a 13 halálos áldozatot szedő barcelonai gázolás feltételezett elkövetőjének. Abujakub szökésben van, folyik a hajtóvadásza utána. A rendőrök Ripoll és Manlleu térségére összpontosítanak hajtóvadászatukban, úttorlaszokat emeltek a térségben. A nyomozók feltételezik, hogy a gépkocsikat robbanóanyagokkal akarták megtömni, hogy nagyszabású támadást kövessenek el. A terv akkor változott meg, amikor az alcanari ház, ahol előkészítették a támadást szerdán felrobbant.

Az El Mundo spanyol napilap megírta vasárnap, hogy a cambrilsi terrotámadás négy elkövetőjét egy katalán rendőr lőtte le, és súlyos emocionális sokkot szenvedett emiatt. A cambrilsi hősnek elnevezett rendőrtiszt az ilyen fajta traumák kezelésére szakosodott rendőrségi pszichológusoktól kap segítséget. A katalán rendőrség tisztje azután cselekedett, hogy Cambrilsban a terroristák áthajtottak egy rendőrségi ellenőrző ponton és megpróbáltak áthajtani egy másodikon is, miközben minden útjukba kerülő embert megpróbáltak elütni, majd amikor gépkocsijuk balesetet szenvedett, halálra késeltek egy nőt. A helyzet súlyosságát felismerve a rendőr, akit “fegyverhasználatban rendkívüli képességekkel és gyors döntéshozó képességgel” jellemeztek, lelőtt négy terroristát, így megakadályozta, hogy újabb halálos áldozatokat szedjenek. Az El Mundo riportja szerint a rendőr maga jelentkezett további szolgálatra azután, hogy a rendőrség elrendelte a biztonsági intézkedések fokozását a barcelonai merénylet után.

Forrás:

MTI