Súlyos vádak Brenzovics segítőjével szemben


Költségvetési csalással és vesztegetéssel gyanúsítják Ivan Bedrinec vállalkozót, akiről kiderült, hogy önkéntes alapon Brenzovics László parlamenti képviselő segítője. A gyanúsítottnál tartott házkutatás során 70 ezer dollárt, temérdek, a nevére kiállított hatósági igazolványt és egy magyar útlevelet találtak és foglaltak le a nyomozók – állítják a nemzeti polícia tájékoztatására hivatkozva a kárpátaljai ukrán nyelvű portálok.

Az ukrán főügyész sajtótitkára, Larisza Szargan csütörtök este közösségi oldalán számolt be az első hallásra igen zavaros ügyről. Bejegyzésében leírja, hogy a vállalkozót, valamint az egyik meg nem nevezett járási oktatási osztály hivatalnokait azzal gyanúsítják, hogy 2015-ben összesen 2 millió hrivnyával rövidítették meg a költségvetést, mivel a piacinál jóval magasabb áron szereztek be szenet az oktatási intézmények számára.

A nyomozás során más bűncselekményre is fény derült. A hatóságok közlése szerint a parlamenti képviselő segítője 200 ezer hrivnyát kért egy vállalkozótól, cserébe azt ígérte, hogy az illetékes hatóságokhoz eljuttatott képviselői beadványok révén elsimítja az ellene folyó büntetőeljárást, sőt kirúgatja az üggyel megbízott nyomozót. Ezekben a folyamodványokban arra hivatkozott, hogy a hatóságok jogellenesen járnak el a vállalkozó ügyében. A 200 ezer hrivnyából 150 ezret át is utaltak a vállalkozó számlájára.

A hatóságok az Ungvári Városi-Járási Bíróságon kezdeményezték a férfi előzetes letartóztatását.

Szargan arról is beszámolt, hogy

a vállalkozónál tartott házkutatás során számos, a gyanúsított nevére kiállított kétes hatósági igazolványt találtak, többek között, hogy parlamenti képviselő segítője, a Miniszteri Kabinet, a Legfelső Tanács munkatársa, sőt, előkerült egy magyar útlevél is.

„Jelentős mennyiségű készpénzt – a vállalkozó széfjében 70 ezer dollárt találtak – és dokumentumokat foglaltak le a nyomozók, amelyek a férfi bűnösségét bizonyítják” – közölte a szóvivő. A hatóságok most azt vizsgálják, hogy a parlamenti képviselőnek lehetett e köze a vesztegetési ügyhöz.

Ugyanakkor az is érdekes, hogy pont most került nyilvánosságra az eset, amikor az új oktatási törvény miatti tiltakozási hullámban a KMKSZ elnöke napi szereplő a híradásokban.