Halálra ítéltek hét embert


Hét embert ítélt halálra az egyiptomi igazságszolgáltatás az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez tartozás vádjával és 21 kopt keresztény líbiai lefejezésében való bűnrészességük miatt – közölték nevük elhallgatását kérő egyiptomi illetékesek.

 

Az Iszlám Állam 2015 februárjában egy videofelvételt tett közzé, amely 21 egyiptomi kopt keresztény líbiai lefejezését mutatta be. Megtorlásul Egyiptom légitámadást intézett a dzsihadisták líbiai állásai ellen.

Az elítélt hét egyiptomi állampolgár közül háromra távollétében mondták ki az ítéletet. Mind a hét elítéltet azzal vádolják, hogy az északnyugat-egyiptomi Marsza Matrúh tartományban működő IÁ-sejthez tartoztak, és terrorcselekmények elkövetésére készültek, miután a dzsihadisták líbiai és szíriai táboraiban kiképzést kaptak. Többen közülük a vád szerint részesek a kivégzésekben is. A halálos ítéletet a törvény értelmében az egyiptomi főmuftinak is be kell nyújtani, akinek a véleménye konzultatív jellegű.

Májusban Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök figyelmeztetett, hogy a dzsihadisták szíriai területeik visszahódítása után valószínűleg Líbiába és az egyiptomi Sínai-félszigetre települnek át.

Mohamed Murszi iszlamista elnök 2013-ban történt megbuktatása óta Egyiptomban a dzsihadisták számos terrortámadást követtek el, elsősorban a Sínai-félsziget északi részében, ahol egyre gyakoribbak a rendvédelmi szervek elleni merényletek. A radikális iszlamista szervezet több véres támadást hajtott végre a kopt keresztény kisebbség ellen is.

Forrás:

atv.hu