Kreml: Kijev és Washington konstruktivitásától függ a Donyec-medencei békefenntartók ügye


Kijev és Washington konstruktivitásától függ az ENSZ-békefenntartók Donyec-medencébe vezénylésének ügye – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában.

Peszkov óvott attól, hogy a tárgyalópartnerek “szétmossák az orosz javaslat lényegét”. Emlékeztetett rá, hogy Moszkva elképzelése szerint az ENSZ-misszió feladata az lenne, hogy biztosítsa az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek biztonságát a konfliktusövezetben – írja az MTI.

Szavai szerint Moszkva következetesen törekszik “a kelet-ukrajnai konfliktus” megoldásának előmozdítására, és rámutatott, hogy Oroszország egyike a minszki megállapodások végrehajtását szavatoló országoknak. Ismételten azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy nem kíván érvényt szerezni ezeknek a megállapodásoknak.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az ukrán és az amerikai küldöttség az ENSZ Biztonsági Tanácsában már az orosz javaslat első megvitatásakor közölte, hogy nem kíván tovább dolgozni annak szövegén, mert jelentős kifogásai merültek fel vele kapcsoltban, és lehetséges, hogy Ukrajna önálló javaslatot terjeszt majd elő a békefenntartók kérdésében. Nyebenzja szerint ezt Petro Porosenko ukrán elnök teheti majd meg, amikor felszólal a Közgyűlés általános vitájában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 5-én javasolta, hogy ENSZ-békefenntartók vigyázzanak az EBESZ munkatársaira a demarkációs vonal mentén. Mint mondta, ez kizárólag az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki “köztársaságok” beleegyezésével valósulhat meg. Putyin később kijelentette, hogy kéksisakosok máshol is állomásozhatnak a térségben, de a feladatuk kizárólag az EBESZ biztosítására szorítkozhat.

Nyebenzja egyébként úgy vélekedett, hogy Oroszország “a legnagyobb valószínűség szerint” nem írja majd alá az ENSZ megreformálását kezdeményező amerikai nyilatkozatot. Úgy vélekedett, hogy meg kell növelni a világszervezet szerepét a nemzetközi porondon, és növelni kell annak hatékonyságát. Egyetértett azzal, hogy az ENSZ reformra szorul, de – mint mondta – annak nem kell kardinálisnak lennie, és azt tagállamok kormányközi tárgyalásai, nem pedig nyilatkozatok révén kell megoldani.
Az Egyesült Államok által előkészített 10 pontos deklaráció sajtóértesülések szerint felszólítja majd António Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy kezdje meg a világszervezet “hatékony és célszerű reformját”. A dokumentumtervezet egyebek között a humanitárius segítségnyújtás jobb összehangolását, valamint békekezdeményezések kidolgozását és támogatását sürgeti. A nyilatkozat egyúttal követeli az ENSZ-alkalmazottak létszámának csökkentését.

Washington, a világszervezet legnagyobb pénzügyi támogatója az elmúlt hónapokban csökkentette az ENSZ munkájához való hozzájárulását.

Forrás:

MTI