Porosenko tárgyalni fog Trumppal


Petro Porosenko ukrán elnök a kelet-ukrajnai Donyec-medencében kialakult helyzetről, illetve az ukrajnai reformfolyamathoz nyújtandó amerikai segítségről kíván tárgyalni Donald Trump amerikai elnökkel a héten sorra kerülő ENSZ-közgyűlés keretében.

Természetesen megvitatjuk a megszállt Donyec-medence körüli helyzetet és a közös taktikát is, erről már tárgyaltunk az amerikai külügyminisztérium ukrán ügyekkel foglalkozó különmegbízottjával, Kurt Volkerrel – mondta az ukrán főtárgyaló, Pavlo Klimkin.

Az ukrán külügyminiszter szerint szó lesz “az együttműködés biztonsági aspektusairól”, mint mondta, “ez kétségkívül az egyik kulcskérdés”, és megvitatják az ukrajnai reformok továbbviteléhez nyújtandó amerikai segítséget is.

Az ukrán külügyminiszter hozzátette, egyelőre nem tudja, hogy az amerikai fél miről akar tárgyalni. Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken közölte a sajtóval, hogy Donald Trump az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának szünetében találkozik New Yorkban Petro Porosenkóval. McMaster szerint az elnök tárgyal Törökország és Afganisztán vezetőjével is. Mint fogalmazott, mindezek az országok az elmúlt években a szuverenitásuk elleni “közvetlen támadást” éltek át.

Forrás:

888.hu