A vártnál is több pénzt kaphat az amerikai hadsereg


A védelmi költségvetés kivételesen nagy arányú emelését szavazta meg hétfőn az amerikai szenátus, támogatva Donald Trump elnök törekvését egy nagyobb és erősebb hadsereg megteremtésére, sőt jelentősen túllépve az elnök által kért kereteket.

Az összeg még nem végleges, de a szenátorok hatalmas többséggel – 89 szavazattal 8 ellenében – fogadták el az október 1-jével kezdődő, 2018-as költségvetési évre vonatkozó, úgynevezett nemzetvédelmi felhatalmazási törvényt (NDDA), amely 700 milliárd dollárt irányoz elő a védelmi kiadásokra. Ezen belül mintegy 640 milliárdot szavaztak meg a Pentagon fő tevékenységére, a fegyvervásárlásokra és a katonák zsoldjára, illetve 60 milliárdot az afganisztáni, az iraki, a szíriai és más külföldi műveletekre.

Ez mintegy 15 százalékkal magasabb az Obama-kormány utolsó teljes évére, 2016-ra elfogadott amerikai védelmi büdzsé összegénél, 6 százalékkal haladja meg a 2017-es összeget, valamint 5 százalékkal azt a 668 milliárdot, amelyet korábban az elnök kért megszavazni a 2018-as évre. A képviselőház még júliusban 696 milliárdos összeggel szavazta meg a törvényt, s a két változatot még össze kell fésülni, mielőtt Donald Trump aláírja. Az elfogadott védelmi törvényben tételesen szerepelnek a tervezett fegyvervásárlások, mindenekelőtt 94 új F-35-ös vadászgép és 13 új hadihajó beszerzése – előbbi 24-gyel, utóbbi öttel több annál, amennyinek az elfogadását az elnök kérte a kongresszustól.

Az észak-koreai interkontinentális ballisztikus rakéták által jelentett új fenyegetés hatására a kongresszus tagjai emelni akarják a rakétaelhárításra szánt ráfordításokat, így az elnök által kértnél 8 százalékkal nagyobb összeget, 8,5 milliárd dollárt szavaztak meg erre a célra. A katonák zsoldjára szánt összeget 2,1 százalékkal emelték meg.

A vitában John McCain arizonai szenátor, a szenátus fegyveres erők bizottságának elnöke azt hangoztatta, hogy a védelmi költségvetés drámai emelésének hiányában, a kiképzés és a felszerelés hiányosságai miatt veszítenének hadra foghatóságukból a különböző haderőnemek. Az agresszív agydaganattal kezelt veterán szenátor szerint legalábbis részben a megfelelő finanszírozás hiánya okozhatta az elmúlt időszakban sorra bekövetkezett hadihajó- és helikopterbaleseteket.

A védelmi költségvetés most elfogadott, nagy arányú növelése várhatóan jelentős problémákat okoz majd a kongresszus két házában megszavazott változatok végső jóváhagyásakor, mivel a kisebbségben lévő demokraták kilátásba helyezték a nagyobb emelések megakadályozását, amennyiben azokat a republikánusok az állami költségvetés nem védelmi célú programjainak lefaragásával akarnák fedezni.

Forrás:

MTI