Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a kárpátaljai „felforgató”


Három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az Ungvári Városi-Járási Bíróság egy internetes közösségi oldalon szerveződő ukránellenes propagandát folytató csoport kárpátaljai adminisztrátorát – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai főosztálya.

A titkosszolgálat munkatársai feltárták, hogy egy kárpátaljai születésű, külföldön élő személy alkotmányellenes tevékenységet folytat, azzal, hogy az egyik közösségi oldalon idegen nyelvű csoportot üzemeltetett, ahova rendszeresen ukránellenes propagandát posztolt. A nyomozati anyag szerint az adminisztrátor bejegyzéseiben területi autonómiát követelt, és Kárpátalja önkényes elcsatolására buzdított, valamint az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek ellen folytatott állítólagos üldöztetés ellen lépett fel. A moderátor tevékenysége felkeltette az orosz sajtó figyelmét, álláspontját többször is kifejtette az agresszor-ország propaganda csatornáinak.

A titkosszolgálat nyomozóinak sikerült azonosítani a gyanúsított személyazonosságát, így amikor látogatás céljából hazatért a nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolták meg. A gyanúsított bejelentett lakcímén folytatott házkutatás során a nyomozók egy a nevére szóló másik ország útlevelét is megtalálták nála.

A napokban ügy érintettjét az Ungvári Városi-Járási Bíróság bűnösnek mondta ki az ellene felhozott vádpontokban és 5 év – 3 évre felfüggesztve – börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, aki elismerte bűnösségét közölte: teljes szívéből, őszintén megbánta tettét.

Forrás:

KárpátHír