Hadgyakorlatot kezdett Törökország ott, ahol függetlenségükről dönthetnek a kurdok


Hadgyakorlatot kezdett hétfőn a török haderő az Irakkal határos délkelet-törökországi Sirnak tartományban, Silopi körzetében – közölte a török vezérkar.

Az autonóm észak-iraki Kurdisztán régió egy hét múlva, szeptember 25-én függetlenségi népszavazást tervez tartani. Ankara ellenzi a referendumot, mert szerinte az iraki Kurdisztán önállósodása felélénkítené a Törökországban élő többmilliós kurd kisebbség önállósodási törekvéseit. A török vezérkar hétfőn azt írta: a mostani hadgyakorlattal párhuzamosan folytatódik a térségben a PKK elleni harc is.

Recep Tayyip Erdoğan török államfő pénteken jelezte: Ankara a török nemzetbiztonsági tanács és a kabinet szeptember 22-i ülését követően fogja közölni hivatalos álláspontját. A török elnök vasárnap indult el New Yorkba az ENSZ Közgyűlésének éves tanácskozására. Indulása előtt arról beszélt, hogy fel fogja vetni a népszavazás kérdését a Donald Trump amerikai elnökkel, valamint Haider al-Abádi iraki kormányfővel folytatandó megbeszélésén. “Háromszázötven kilométer hosszú határunk van ott. Rokonaink élnek ott” – mondta Erdoğan az iraki kurd regionális kormányzat ellenőrzése alatt álló területeken élő türkmén kisebbségre utalva.

Az iraki központi kormány alkotmányellenesnek tartja a kurd referendumot és szombaton katonai beavatkozással fenyegette meg Erbílt, arra az esetre, ha a népszavazás erőszakba torkollna és Irak egységét veszélyeztetné.

Forrás:

MTI