Megérkezett az ukrán fővárosba Szaakasvili


Megérkezett az ukrán fővárosba, Kijevbe Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó és korábbi georgiai (grúz) elnök, akit július végén Petro Porosenko ukrán elnök rendelete alapján megfosztottak ukrán állampolgárságától – jelentette kedden az UNIAN ukrán hírügynökség.

Szaakasvili érkezését követően helyi idő szerint délre az elnöki hivatalhoz sietett, ahol egy rövid sajtótájékoztatón felsorolta követeléseit a hatóságokkal szemben – közölte Jurij Derevjanko független képviselő az Ukrajinszka Pravda hírportállal. Szaakasvili beszédének egy részén az elnöki hivatalra mutatott és kijelentette: egy egész raktárnyi pénzt őriznek az épület első emeletén a képviselők megvesztegetésére.

A volt odesszai kormányzó az elnöki hivatal előtt egybegyűlteknek kijelentette, hogy kész bírósághoz fordulni és azon keresztül megtámadni az ukrán elnök rendeletét, amelynek alapján megfosztották ukrán állampolgárságától. Szaakasvili állítása szerint ezzel kapcsolatban semmilyen okiratot sem kapott, ezért követelte, hogy bocsássák rendelkezésére egyebek között az ukrán bevándorlási hivatalnak az ukrán állampolgárságától őt megfosztó rendeletét és az ukrán elnök mellett működő, állampolgársági kérdéseket kezelő bizottság határozatát. Ügyvédei jelezték, hogy az elnöki hivatalhoz fordulnak ezekkel a kérésekkel.

Szaakasvili az ukrán elnökkel kapcsolatosan úgy fogalmazott:

“Nincsen bajom Porosenkóval, neki van baja velem”.

A korábbi georgiai elnök ezenkívül bejelentette, hogy az Ukrajna középső részén található Cserkaszi megyébe helyezi át “székhelyét”, onnan indul körútra Ukrajna-szerte, majd október 17-én visszatér Kijevbe híveivel a “reformok” ügyében. Szaakasvili elmondta, hogy ezalatt olyan reformokra gondol, mint például egy korrupcióellenes bíróság felállítása vagy olyan törvény megalkotása, amellyel lehetővé válik az államfőt és egyéb tisztségviselőt alkotmányos vádeljárás útján eltávolítani posztjáról. Sietett azonban hozzátenni, hogy nem áll szándékában kormány- vagy egyéb tisztséget betölteni, de kész a “reformmozgalom” élére állni.

Forrás:

MTI