Harmincezer zsidó érdekezett Ukrajnába megünnepelni az újévet


Idén már több mint 30 ezer hászid zsidó érkezett az ukrajnai Umanban, hogy megünnepeljék a zsidó újévet.

Több mint másfél ezer rendőr biztosítja a rendet Ukrajna középső részében, Cserkaszi megyében lévő településen, ahol a zsidó ünnepet tartják.

A zarándokok többsége az Egyesült Államokból, Izraelből, Nagy-Britanniából, Hollandiából, Mexikóból és Argentínából utazott el Ukrajnába. Umanban a zarándokolók szeptember 20-22 kívánnak tartózkódni, és e két nap keretén belül keresik fel Nachman rabbi sírját is.
A hászidok hite szerint ugyanis, ha az újévet a rabbi sírjánál köszöntik, az szerencsét hoz számukra az elkövetkező évben.

Az ukrajnai Uman zsidó temetőjében nyugszik Nachman rabbi, a beszlovi haszidizmus alapítója. A rabbi tanításaiban az Istenhez való egyszerű és örömteli viszony, a tánc és az ének fontosságát hangsúlyozta.

A zsidó újév, a rós hasána idén a Gergely-naptár szerint szeptember 21-re esik, viszont a gyakorlatban már 20-án napszálltakor beköszönt. A zsidó újév napja – mivel a zsidó naptár luniszoláris, azaz a holdhónapokon alapuló holdévet igazítják a napév hosszához – mindig újholdra esik.

Forrás:

MTI