Oktatási törvény: román kollégáját győzködte Klimkin


Pavlo Klimkin New York-ban nyugtatni próbálta román kollégáját, számolt be az ukrán külügyminisztérium sajtószolgálata.

A kijevi diplomáciai tárca vezetője az Egyesült Államokban zajló ENSZ-közgyűlés keretében megbeszélést folytatott Teodor Melescanuval, Románia külügyminiszterével. A találkozón a szeptember 5-én elfogadott új ukrán oktatási törvényről volt szó. Románia, Magyarországhoz hasonlóan, szintén kormányzati szinten tiltakozott a kisebbségi anyanyelvi oktatást durván és alkotmányellenesen korlátozó jogszabály életbe lépése ellen.

Klimkin azonban kitart azon álláspontja mellett, hogy a törvény nem szűkíti a nemzeti közösségek oktatási jogait, hanem éppen hogy szélesíti azokat. Az ukrán külügyminiszter szerint az új törvény nem tiltja meg az anyanyelvi oktatást, hanem mellette lehetőséget teremt további önmegvalósításra, arra, hogy az érintett iskolások megfelelő szinten tudják elsajátítani az ukrán nyelvet és jó eséllyel felvételizhessenek ukrajnai egyetemekre.

Mint ismert, a román, a magyar, a bolgár és a görög külügyminiszterek közös levélben tiltakoztak Kijevnél a törvény miatt és panaszt tettek az EBESZ-nél és az Európa Tanácsnál is. Ukrajna a maga részéről véleményezést kért az utóbbi testülettől.
A 255 igennel elfogadott törvényt szeptember 19-én, kedden aláírta Andrij Parubij házelnök és továbbította azt Petro Porosenko államfőnek, akinek 14 napja van arra, hogy döntsön a jogszabály sorsáról: aláírja vagy visszaküldi azt a törvényhozásnak.

Forrás:

KárpátHír