Trump: Észak-Koreát teljes megsemmisülés fenyegeti

Donald Trump amerikai elnök kedden figyelmeztette Phenjant, teljes megsemmisülés fenyegeti, ha az Egyesült Államoknak meg kell magát védenie.

Trump szerint “az Egyesült Államoknak nem lesz más választása, mint teljesen lerombolni Észak-Koreát”.Az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitájában első ízben felszólaló amerikai elnök kijelentette: Washington a harci cselekmények kiszélesedésének megakadályozására, valamint a politikai rendezésre törekszik Szíriában.

Trump ismételten “szégyennek” nevezte az Iránnal a hat nagyhatalom által 2015-ben megkötött szerződést, amelynek értelmében a gazdaságát sújtó szankciók fokozatos feloldásáért cserébe Teherán polgári célokra korlátozza atomprogramját.

Guterres: a világ nem rohanhat vakon háborúba Észak-Koreával

A nukleáris konfliktus veszélye nem elvont veszély, “nem szabad vakon háborúba rohannunk” Észak-Koreával – figyelmeztetett António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Közgyűlése 72. ülésszakának kedden kezdődött általános vitáján.

A januárban hivatalba lépett ENSZ-főtitkár, aki első ízben mondott beszédet az ENSZ Közgyűlésében, az észak-koreai válság politikai megoldását szorgalmazta. Egyúttal felszólította a világ kormányait, valósítsák meg a párizsi klímaegyezényt. Eleget tudunk az éghajlatváltozásról, a tudomány megcáfolhatatlan, véget kell vetni az üvegházhatású gázok öngyilkos kibocsátásának – mondta a főtitkár.

A menekültválsággal kapcsolatban Guterres – az ENSZ volt menekültügyi főbiztosa – hangsúlyozta: az országoknak jogukban áll megvédeniük a határaikat, de védeni kell a menekültek és bevándorlók jogait is, a menekültkérdés pedig nemzetközi felelősségvállalással oldható meg.

Forrás:

MTI