Betelt a pohár, útlezárás Nagyberegen


Részleges útlezárással tiltakoznak a megnövekedett teherforgalom ellen a beregszászi járási Nagyberegen – számolt be a karpatalja.ma hírportál.

 

Az Éger utca lakói összefogtak a településen működő mezőgazdasági vállalat megnövekedett teherforgalma ellen. A panaszosok szerint a vállalat működése miatt már több károsodás történt az Éger utcában: az útburkolat tönkrement, a főútról levezető híd a tavalyi termény betakarítás idején beszakadt, lakóházak is sérültek.

A gondokért az Agro-Lucski Mezőgazdasági Vállalatot hibáztatják. A szezonális mezőgazdasági munkálatok idején a mellékutak túlságosan megterheltek. A hatalmas mezőgazdasági gépek nehezen férnek el a keskeny útszakaszon, akadályozva ezzel a forgalmat.

A közösség 2016-ban panasszal fordult az önkormányzathoz, azonban választ nem kaptak. Egy évvel később panaszaikat írásban eljuttatták az adott vállalathoz is, de ekkor sem történt változás.

2017 júniusában arra kérték a vállalatot, hogy még a betakarítás előtt javíttassa meg az útburkolatot, ám ezt a kérést is figyelmen kívül hagyták.

Szeptember elején az utca lakói úgy határoztak, hogy részleges útlezárást alkalmaznak, így a nagyobb járművek, a kamionok és a mezőgazdasági gépek nem tudnak áthaladni az úton, de a személygépkocsik akadálytalanul közlekedhetnek.

A vállalat jelenleg elkerülő, mezei utakon közelíti meg a földeket, az ott lévő „sáncoknál” már hídjavítást is végeztek. Az esős időszak beálltával azonban az elkerülő út használhatatlan lesz, tehát kénytelenek lesznek ismét a központi útszakaszokat használni. A község lakói négy órás váltásban jelenleg is őrzik az Éger utcát.

Az útlezárással egyidejűleg aláírásokat is gyűjtöttek: harminchat házból nyolcvankét lakó írásos beleegyezésével is támogatta a megmozdulást.