Vétóra kéri Porosenkót a Kárpátaljai Megyei Tanács


A Kárpátaljai Megyei Tanács képviselőinek többsége hivatalos felhívással fordult Petro Porosenko elnökhöz, hogy ne írja alá az új oktatási törvényt.

A KMKSZ, a Vidrodzsennya és az Ellenzéki Blokk frakciói által beterjesztett folyamodványt elsőként tárgyalta a megyei közgyűlés. Az elnöknek szánt üzenetet két politikai erő kifogásolta, a Baloga-féle Jedinij Centr és a Batykivscsina. Ennek ellenére a többség megszavazta.

Az oktatási törvény nemzeti kisebbségeket hátrányosan érintő passzusa miatt a képviselők azt kérik az elnöktől, ne írja alá azt, hanem korrigálják a jogszabály szövegét úgy, hogy az továbbra is biztosítsa a nemzeti közösségek tagjainak az anyanyelvükön való tanulás jogát. Hennagyij Moszkal kormányzó szerint például úgy, hogy a törvény hatálya ne terjedjen ki az EU-s nyelvekre, így a magyar nyelvű oktatás is megmenekülhetne.

A Porosenkónak címzett előterjesztést végül 38 képviselő támogatta az ülésen megjelent 56-ból, 1 ellene szavazott, 4 tartózkodott, 13-an nem szavaztak. A Kárpátaljai Megyei Tanács ajánlásának ugyan nincs jogi ereje, ám több, mint jelzésértékű lehet Kijev számára.

Mint arról a KárpátHír már tudósított, a mai közgyűlésre nacionalista aktivisták is beszerettek volna jutni, de a nagy erőkkel jelen lévő karhatalmisták megakadályozták. A radikális elemek tegnap pedig Magyarország ungvári külképviselete előtt demonstráltak a kisebbségellenes oktatási törvény mellett és a szerintük szeparatista, oroszbarát magyarok ellen.

 

Forrás:

KárpátHír