Ideiglenes védőszülők kerestetnek!


Az ideiglenes védőszülő, egy új szolgáltatás a nehéz helyzetbe került gyermekes családok számára. Natalija Romanyuk, a megyei közigazgatás gyermek- és ifjúságvédelmi szociális központjának vezetője szerint a védőszülők addig felügyelik a kiskorút, amíg a család le nem küzdi a ránehezedett nehézségeket, a jövőben akár az internátusok alternatívájává válhatnak.

A szociális osztály olyan személyek jelentkezését várja, akiknek már van gyakorlatuk a gyermeknevelésben, megfelelő lakóhellyel rendelkezik, s akiknek családtagjai hozzájárulnak az adott rászoruló gyermek rehabilitációjához. A feladatért a védőszülők öt létminimumnyi összeget kapnak, még kettőt a támogatott gyermek. Kötelező oktatáson vesznek részt, melynek alapján elbírálják, alkalmasak-e a feladatra.

A gyerekek családjában kialakult helyzettől függően – újszülött, akiről lemondtak szülei, kegyetlen bánásmódtól szenvedők, szüleiket halál következtében elveszített fiatalok stb. – egy vagy akár több gyermeket is magukhoz vehetnek, három hónaptól akár féléves időszakra. A nevelők munkáját szakemberek segítik. Az érdeklődő jelentkezőket az illetékes ifjúsági szociális központokban, a járási közigazgatásokon és a városházákon várják.

Forrás:

KárpátHír