Moszkalnak és a megyei tanácsnak is mennie kell egy kijevi politikus szerint


Döbbenetes kijevi reakciókról érkeznek hírek azok után, hogy a Kárpátaljai Megyei Tanács legutóbbi ülésén beadványt intézett Petro Porosenko elnökhöz, amiben arra kérik őt, vétózza meg az új ukrán oktatási törvényt annak a kisebbségek anyanyelvhasználatára gyakorolt negatív hatása miatt.

Mint már megírtuk, Andrij Magera, az Ukrán Központi Választási Bizottság alelnöke megkérdőjelezte Kárpátalja soknemzetiségű voltát és a megyei közgyűlés feloszlatását javasolta.

Az újabb negatív reakció Mikola Tomenkótol jött. A nacionalista érzelmű politikus – egykori miniszterelnök-helyettes – szerint a történtek után Petro Porosenkónak nem maradt más választása, mintsem felmentse hivatalából Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzót, a parlamentnek pedig fel kell oszlatni a megyei tanácsot. A politikus szerint a kárpátaljai vezetés összejátszik a magyarokkal, s a szomszédos ország politikai akaratát támogatja az ukrán nemzeti érdekekkel szemben, ami már olyan szintet ért el, hogy az veszélyezteti Ukrajna szuverenitását és területi egységét.

Tomenko szerint a kárpátaljai helyzet egyre jobban kezd hasonlítani a Donbászon végbement forgatókönyvre.